سوله انبار (storage shed) یک سوله پیش ساخته است که وظیفه اصلی آن ذخیره و نگهداری مواد اولیه، ابزار آلات و تجهیزات، ماشین آلات سنگین، محصولات کشاورزی، صنعتی یا نظامی است. آنها اغلب دارای جرثقیل و لیفتراک برای جابجایی کالا هستند که معمولاً روی پالت های استاندارد ISO قرار می گیرند و سپس در قفسه های پالت بارگذاری می شوند.1
اگر به دنبال فضایی برای انبار کردن کالا، وسایل و یا تجهیزات هستید ما در این مقاله قصد داریم به تمامی زوایای سوله انبار بپردازیم پس با ما همراه باشید.
سوله انبار چیست؟
سوله انبار سازهای است که به طور معمول اسکلت آن از جنس فولاد یا ورق گالوانیزه ساخته میشود. پوشش دیوار و سقفی این سازه نیز از ساندویچ پانل تشکیل شده است.
فضای بزرگ و قفسه بندی داخلی این سازه امکان طبقه بندی کالا، دسترسی راحت و محفوظ ماندن از تابش آفتاب، سرما، گرما و بارش برف و باران را فراهم میکند.
سوله انبار با توجه به حجم کالاها در ابعاد و متراژهای مختلفی قابل اجرا است. نصب و اجرای این سوله بسیار راحت بوده و شما میتوانید یک سوله 1000 متری را در مدت زمان 1 ماه به مرحله بهره برداری برسانید. ارتفاع سوله انبار را معمولا 6 متر در نظر میگیرند تا بتوان آن را با قفسه های فلزی تجهیز کرد.
در بسیاری از کارخانجات تولیدی و صنعتی، سوله انبار نقشی حیاتی در زنجیره تأمین و توزیع کالا ایفا میکند. این سازههای عظیم، با طراحی دقیق، قادرند حجم عظیمی از کالا را در شرایط مناسب نگهداری کرده و امکان دسترسی سریع و آسان به آنها را فراهم آورند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر به مقاله ساخت سوله با ساندویچ پانل مراجعه نمایید.
انواع سوله انبار
از نظر نوع اسکلت سوله انبار را میتوان در نوع خرپایی یا تیر ورقی اجرا کرد. سوله انبار بسته به نوع پوشش و میزان محافظتی که در برابر عوامل محیطی دارد، به انواع مختلفی تقسیمبندی میشود. این تقسیمبندی به طور مستقیم بر نحوه استفاده از سوله و نوع کالاهایی که در آن ذخیره میشوند، تأثیرگذار است.
انبار سرپوشیده (کاملاً مسقف)
این نوع سوله دارای سقف و دیوارهای کامل است و از تمامی جهات مسقف است. فضای داخلی سوله را میتوان با استفاده از پارتیشن به انبارهای کوچک تقسیم کرد.
طراحی و استراکچر انبار سرپوشیده سبب حفاظت کامل کالاها در برابر عوامل محیطی مانند بارش باران، برف، گرد و غبار، نور خورشید و تغییرات دمایی میشود. همچنین امکان ایجاد محیطی کنترلشده با دما و رطوبت مناسب برای برخی کالاها و امنیت بالاتر در برابر سرقت و دسترسی غیرمجاز وجود دارد.
سوله انبار سرپوشیده جهت انبارداری کالاهایی که به شرایط محیطی حساس هستند و نیاز به محیطی تمیز و کنترلشده دارند مانند مواد غذایی، دارو، تجهیزات الکترونیکی بسیار مناسب است.
انبار نیمه سرپوشیده
این نوع سولهها دارای سقف هستند اما دیوارهای آنها ممکن است به صورت کامل بسته نشده باشد یا از مصالحی با نفوذپذیری بیشتر ساخته شده باشند.
از مزایای سوله انبار نیمه سرپوشیده میتوان به تهویه طبیعی بهتر و کاهش هزینههای سرمایش و گرمایش و امکان دسترسی آسانتر به کالاها اشاره کرد. انبار نیمه سرپوشیده برای انبارداری کالاهایی که به تهویه طبیعی نیاز دارند مانند چوب، مصالح ساختمانی و محصولات کشاورزی کاربرد دارد. همچنین جهت نگهداری تجهیزات و ماشین آلات سنگین نیز مناسب است.
مزایای ساخت سوله انبار با ساندویچ پانل
- سرعت بالای اجرا
- انعطافپذیری بالا در طراحی و اجرا
- قیمت مناسب ساخت و ساز نسبت به آجر و سیمان
- کاهش هزینه های انرژی در فصول گرم و سرد سال
- امکان قفسه بندی و دسترسی راحت به کالاها
- محافظت از کالاها در برابر شرایط آب و هوایی سخت
- حمل و نقل کالا درون انبار توسط لیفتراک
- امنیت محصولات از نظر سرقت و حوادث
- بیمه آتش سوزی
سیستم مدیریت انبار پیشرفته
برای مدیریت موثر کالاها در سوله انبار، از سیستم مدیریت انبار (WMS)2 استفاده میشود. این سیستمها به کمک نرمافزارهای تخصصی، امکان ردیابی و کنترل کالاها، مدیریت موجودی، برنامهریزی چیدمان و تخصیص منابع را فراهم میآورند. همچنین، استفاده از تجهیزات مکانیزه مانند لیفتراک و سیستمهای حمل و نقل خودکار، سرعت و دقت عملیات انبارداری را به طور قابل توجهی افزایش میدهد.
مراحل ساخت سوله انبار
ساخت سوله انبار، فرآیندی است که با دقت و برنامهریزی دقیق انجام میشود تا یک سازه مستحکم، کارآمد و ایمن ایجاد شود. مراحل کلی ساخت به صورت مختصر عبارت است از:
- طراحی و مهندسی نقشه های شاپ
- پی ریزی و فوندانسیون
- اجرای اسکلت فلزی
- نصب ساندویچ پانل دیواری و سقفی
- نصب انواع ورق فلاشینگ
- درزبندی و آب بندی با چسب پلی اورتان
تمامی مصالح و متریال مورد نیاز به صورت پیش ساخته در کارخانه تولید شده و به محل اجرای پروژه منتقل میشود.
برای دریافت اطلاعات و جزئیات بیشتر توصیه میکنیم مقاله نصب ساندویچ پانل را مطالعه کنید.
هزینه ساخت سوله انبار
هزینه ساخت سوله انبار تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله ابعاد سوله، نوع مصالح بکار رفته، پیچیدگی طراحی، موقعیت جغرافیایی و نوسانات بازار قرار دارد.
همچنین، هزینه زمین، هزینههای جانبی مانند اخذ مجوزها، نیروی کار و نرخ تورم نیز بر قیمت تمام شده سوله تأثیرگذار هستند. به طور کلی، هزینه ساخت سوله به ازای هر متر مربع متغیر بوده و با توجه به شرایط پروژه متفاوت است.
برای دریافت یک برآورد دقیق از هزینه ساخت سوله، بهتر است با شرکتهای ساختمانی متخصص در این زمینه مشورت کنید. آسیا پانل با بررسی دقیق نیازهای شما و ارائه طرحهای مختلف، میتواند بهترین گزینه را برای شما انتخاب کند.
امیدواریم نکات ارائه شده در این مقاله، به درک بهتر شما از کمک کرده باشد.
- https://en.wikipedia.org/wiki/Warehouse ↩︎
- https://en.wikipedia.org/wiki/Warehouse_management_system ↩︎
مقالات مشابه
سوالات متداول سوله انبار
نوع کالای ذخیرهشده
ظرفیت مورد نیاز
شرایط آب و هوایی
بودجه
رایجترین مصالح عبارتند از:
قطعات فولادی: جهت زیرسازی و اجرای تیر و ستون
ساندویچ پانل: برای پوشش سقف و دیوارههای سوله
ورقهای فلزی: ورقهای فلزی مانند ورق گالوانیزه برای پوشش سقف و دیوارههای سوله
بله، ساخت هر نوع سازهای، از جمله سوله، نیاز به اخذ مجوز ساخت از شهرداری دارد. مراحل اخذ مجوز ساخت سوله ممکن است در شهرهای مختلف متفاوت باشد.
عمر مفید یک سوله به عوامل مختلفی مانند کیفیت مصالح، شرایط نگهداری، نوع استفاده و شرایط آب و هوایی بستگی دارد. با این حال، به طور متوسط، عمر مفید یک سوله فولادی با پوشش مناسب بیش از 20 سال است.
بله، با رعایت برخی شرایط خاص و استفاده از تجهیزاتی مانند سیستم سرمایش قدرتمند، عایقبندی مناسب، کفپوش بهداشتی و سیستم تهویه مناسب میتوان از مواد غذایی با حساسیت متوسط نگهداری کرد.
اما نگهداری از مرغ، گوشت و میوه جات حتما باید در سردخانه های صنعتی با دمای پایین انجام شود.
بله، برای استفاده از سوله انبار، به تجهیزات خاصی نیاز است تا بتوانید از فضا و امکانات آن به بهترین شکل استفاده کنید. برخی از تجهیزات رایج شامل قفسه بندی، لیفتراک، پالت، سیستم روشنایی، سیستم تهویه، اطفا حریق، دوربین مداربسته است.