
سوله (steel structure) سازه فلزی بزرگی است که در اغلب موارد با استفاده از مصالح ساختمانی پیش ساخته مانند ساندویچ پانل و در موارد معدود با استفاده از سیمان یا آجر طراحی و اجرا میشود. از سولهها معمولا یا برای تولید محصولات و یا انبار کردن و ذخیرهسازی آنها استفاده میشود.
ساخت سوله با استفاده از ساندویچ پانل یک روش نوین و کارآمد برای ساخت سازههای صنعتی، تولیدی و انبار است. شما با استفاده از مصالحی مانند ساندویچ پانل دردسرهای ساختوساز با مصالح سنتی را نخواهید داشت و یکی از جذابیتهای ساخت سوله با ساندویچ پانل این است که در کوتاهترین زمان ممکن میتوانید از پروژه خود بهره برداری کنید. در این مقاله از سایت آسیا پانل قصد داریم ساخت سوله را از زوایای مختلف و با جزئیات بررسی کنیم.
معمولا از ساندویچ پانل برای ساخت انواع سوله مانند سوله صنعتی، سوله تولیدی، سوله انبار، سوله ورزشی، سوله مرغداری، سالن پرورش قارچ استفاده میشود. اما برای ساخت یک سوله نیاز است:
- در مرحله اول باید نیازها و اهداف مشتریان از ساخت سوله تعیین شود، و فاکتورهایی مثل مساحت سوله، نوع کاربری سوله، سیستمهای برقی و مکانیکی مورد بررسی قرار گیرد
- بعد از بررسی نیازها، مهندسان و معماران نقشهها و طراحی سوله را آغاز میکنند و همچنین جزئیات فنی مانند نوع سازه، مصالح مورد نیاز، سیستم تهویه، آبوبرق و فاضلاب تعیین میشود.
- در مرحله بعد مجوزها و مقررات مربوط به ساخت سوله باید رعایت شود که شامل دریافت مجوزهای ساختوساز و رعایت قوانین ایمنی و زیست محیطی است
- در نهایت ساختمان سوله نیز با استفاده از مصالح و تجهیزات مورد نیاز اجرا میشود.
مزایا و ویژگیهای سوله
از آنجایی که ساخت سوله با استفاده مصالح پیش ساخته مانند ساندویچ پانل انجام میشود سولهها دارای ویژگیهایی همچون:
- عایق حرارتی، رطوبتی و صوتی
- ساختواجرا با سرعت بالا
- مقاومت مکانیکی و فیزیکی بالا
- کاهش هزینههای ساختوساز
- مقاومت در برابر عوامل جوی مانند باد، باران، برف، زلزله
انواع سوله
- سوله خرپایی: برای ساخت سولههای خرپا معمولا از قوطی، پروفیل یا لوله استفاده میکنند که آن را به شکل خرپا یا همان سازههای مثلثی شکل طراحی میکنند.
- سوله lsf: برای ساخت سوله LSF معمولا از ورق گالوانیزه استفاده میشود که این ورقها با ضخامتهایی در حدود 3 میلیمتر وجود دارند که این ورقها را به شکل U یا نبشی خم میکنند.
- سوله تیر ورقی: سولههای تیر ورقی معمولا از جنس ورق فولادی هستند که به شکل تیر و ورق ساخته میشوند.
- سوله قوسی UBM: همان طور که پیداست سقف سولههای قوسی معمولا به شکل هلالی طراحی میشود و برای زیرسازی این نوع سولهها از زیرسازی خرپایی شکل استفاده میکنند. برای پوشش سقف این سازهها به دلیل شکل و طراحی خاص آن از ساندویچ پانلهای بیشتری نسبت به سقفهای هشتی شکل استفاده میشود.

اجزای ساخت سوله
- بادبند (نبشی L): معمولا بادبندهای دیوار از جنس نبشی، قوطی، لوله و میلگرد هستند اما برای بادبندهای سقف از میلگرد استفاده میکنند.
- ستون وال پست: ستون وال پست ستونهای نگهدارنده دهانه اول و دهانه آخر سوله است.
- بنشی فلنج استی (سینه بند): این نوع نبشیها از پروفیلهای Z یا همان پرلین به تیر متصل میشوند و بارهای وارده را به ستون اصلی منتقل میکنند.
- استرات: همان طور که در مطلب نصب ساندویچ پانل اشاره کردیم، استرات strut برای مهار جانبی ستونها از یک ستون به ستون بعدی متصل میشود، وجود استرات کاملا الزامی است و بر روی طراحی تیر و ستونهای سازهای، بر روی ضخامت و ابعاد تیر و ستونها تاثیرگذار است.
- پرلین: پرلین یا همان پروفیل z برای اتصال ساندویچ پانل سقفی به تیرهای اصلی کاربرد دارد.
- سگراد: سگراد معمولا از نوع میلگرد است و برای مهار پروفیل z مورد استفاده قرار میگیرد و از یک z به z بعدی متصل میشود.
- گیرت: به زیرسازی ساندویچ پانلهای دیواری گیرت گفته میشود.
مراحل ساخت سوله به صورت کلی
- ساخت قطعات سوله در کارخانه: ورقهای فولادی به صورت شیت های 6×1 یا 6×1.5 تولید میشوند
- در مرحله بعد ورقهای فولادی توسط دستگاه برش کاری به ابعاد مورد نیاز برش میخورند
- مرحله مونتاژکاری: در این مرحله شکل تیر و ستون ها مطابق با نقشه جوشکاری و به یکدیگر متصل میشوند
- در مرحله آخر نیز ورق ها نقاشی میشوند
- در مرحل اجرای پروژه نیز بسته به نیاز و موقعیت پروژه گودبرداری انجام میشود
- اجرای فونداسیون که شامل مخلوط ریزی- کفسازی و بستر سازی مناسب است انجام میشود.
- قطعات فلزی و زیرسازی سوله نصب میشوند
- نصب و اجرای پوشش سوله مانند ساندویچ پانل دیواری و ساندویچ پانل سقفی
- بعد از اجرای سقف به جهت جلوگیری از آسیب به متریال کف سوله به دلیل بارش باران یا تابش آفتاب بتن ریزی کف انجام میشود
- در آخر نصب درب و پنجره و تاسیسات الکتریکال سوله انجام میشود.
قیمت ساخت سوله
قیمت ساخت سوله بر اساس کیلو محاسبه میشود و در حال حاضر که مشغول نگارش این مقاله هستیم قیمت ساخت هر کیلو در حدود 60 الی 70 هزار تومان است. اما توجه داشته باشید وزن هر متر مربع سوله به ابعاد دهانه سوله، ارتفاع سوله، محل اجرای سوله، داشتن جرثقیل سقفی (برای جابهجایی بارها در طول سوله) بستگی دارد. برای مثال سنگینترین سولهها که سولههای تیر ورقی هستند در هر متر مربع وزنی در حدود 30 الی 150 کیلوگرم خواهند داشت.
اما برای محاسبه وزن هر متر مربع سوله، ابعاد و مساحت سوله را در وزن تقریبی سوله که این عدد به صورت تجربی تعیین میشود ضرب میکنند و وزن کلی سوله را به دست میآورند. اما بعد از طراحی نقشهها و تولید قطعات سوله، این قطعات را با باسکول وزن میکنندو عدد دقیق وزن هر متر مربع سوله محاسبه خواهد شد. در نتیجه قیمت نهایی ساخت سوله برای سازندگان اعلام خواهد شد.
اما برای ساخت سولههای خرپایی که با استفاده از ورق فولادی در قالب قوطی، نبشی و لوله ساخته میشوند معمولا هر متر مربع سوله وزنی بین 30 الی 70 کیلو خواهد داشت. برای سولههای سبکتر lsf که با استفاده از ورق گالوانیزه ساخته میشوند و این ورقها را به صورت نبشی و U طراحی میکنند و به یکدیگر متصل میکنند به صورت حدودی وزنی بین 20 الی 60 کیلو تخمین زده میشود.
به صورت کلی سولهسازی با ساندویچ پانل، ترکیبی از سرعت، کارایی و کیفیت است که به عنوان یک استراتژی مدرن و جذاب در صنعت ساختوساز مطرح است.
اگر قصد دارید یک سازه پیش ساخته با استفاده از ساندویچ پانل بنا کنید توصیه میکنیم ابتدا با تیم طراحی نقشه و نصبواجرای ساندویچ پانل آسیا پانل تماس حاصل نمایید و بعد از تهیه نقشههای شاپ، اقدام به خرید ساندویچ پانل مورد نظر کنید. کارشناسان ما در مجموعه آسیا پانل آماده پاسخگویی به سوالات، ارائه قیمت روز ساندویچ پانل و صدور پیش فاکتور برای شما عزیزان هستند.