سوله تیر ورقی

سوله تیر ورقی

تیر ورق یک مقطع فولادی است که از ورق‌های مجزا تشکیل شده است و بر اساس نوع کاربری، ابعاد این ورق‌ها مشخص می‌شود.  سوله‌های تیر ورقی از اتصال ورق‌های فولادی به یکدیگر تشکیل می‌شود.

ساخت سوله تیر ورقی بخصوص در صنعت ساخت‌وساز ایران بسیار متداول است. پوشش دیوار و سقف سوله‌ها اغلب از جنس ساندویچ پانل و مصالح ساختمانی پیش ساخته است.

اجزای اصلی سوله تیر ورقی

اجزای اصلی سوله‌های تیر ورقی در قالب یک جان (تیغه مرکزی) و دو بال چسبیده به آن طراحی می‌شود که ساختاری شبیه به حرف H دارد. این اجزا با استفاده از جوشکاری به یکدیگر متصل می‌شوند. ضخامت جان تیر نیز بر اساس باری که باید تحمل کند تعیین می‌شود.

نصب سوله تیر ورقی

ستون

ستون اصلی‌ترین جز اسکلت یک سوله محسوب می‌شود. ستون‌ها با استفاده از پیچ و مهره به سطح تسطیح شده متصل می‌شوند. برای تماشای ویدئو نحوه نصب و اجرای سوله به صفحه ساخت سوله با ساندویچ پانل مراجعه نمایید. در برخی مواقع از جان تیر موجدار برای افزایش مقاومت سوله در برابر تحمل وزن و شرایط نامساعد آب‌وهوایی استفاده می‌شود.

 رفترها (rafter)

رفترها همان قسمت شیب‌دار سوله یا هشتی شکل سوله هستند که به شکل دو ستون و تیغه مجزا به محل اجرای پروژه منتقل می‌شوند و در آنجا توسط پیچ و مهره به یکدیگر متصل می‌شوند و شکل هشتی سقف را ایجاد می‌کنند.

استرات (strut)

استرات معمولا از جنس قوطی و لوله است و در سوله از یک ستون به ستون بعدی متصل می‌شود. استرات در مهار جانبی ستون‌ها نقش داشته و قاب‌های سوله را به یکدیگر متصل می‌کند.

بادبند سقف و دیوار

بادبندها معمولا از جنس میلگرد هستند که به شکل ضربدری نصب می‌شوند و برای مهار نیروهای ناشی از وزش باد مورد استفاده قرار می‌گیرند.

پرلین

پرلین (پروفیل z) در سقف مورد استفاده قرار می‌گیرد که در راستای طولی سوله قرار می‌گیرد و از ساندویچ پانل سقفی به ستون‌ها متصل می‌شود. این قطعه در انتقال بارهای وارده سقف به ستون‌های اصلی نقش دارد.

وال پست

به ستون نگهدارنده دهانه اول و دهانه آخر ستون وال پست گفته می‌شود.

ساخت سوله تیر ورقی

کاربرد سوله تیر ورقی

  • ساخت انواع سوله انبار
  • سوله‌های تولیدی مثل کارخانجات سنگ
  • آشیانه هواپیما
  • سوله‌های صنعتی

انواع اسکلت سوله

اسکلت سوله‌ها به 3 روش ساخته می‌شود:

روش تیر ورقی

در این روش از ورق‌های فولادی برای ساخت سوله استفاده می‌شود و وزن بالایی هم دارد. علاوه بر این هزینه ساخت بالاتری نسبت به سوله خرپایی دارد

روش خرپایی

در روش خرپایی از ورق‌های گالوانیزه با ضخامت کم جهت ساخت سوله استفاده می‌شود. در این روش قطعات به صورت پیچ و مهره به یکدیگر متصل می‌شوند و در دهانه‌های خیلی بلند قابل اجرا است. سوله lsf یکی از انواع سوله‌هایی است که اغلب به روش خرپایی نیز ساخته می‌شود.

روش UBM

در سیستم UBM نیز از ورق‌های گالوانیزه خم خورده استفاده می‌شود که بسیار سبک است و در برابر باد و زلزله مقاومت خوبی دارد. اما داخل این سوله‌ها نمی‌توان از جرثقیل سقفی استفاده کرد و برای اجرای سوله‌های تا 1000 متر مربع توجیه اقتصادی ندارد.

مراحل تولید اجزای سوله تیر ورقی

  • مرحله برشکاری: ورق‌ها در ابعاد مورد نیاز برش می‌خورند.
  • جوشکاری: مونتاژ کردن ورق‌ها با استفاده از جوشکاری انجام می‌شود.
  • ایجاد سوراخ برای پیچ‌ و مهره‌ها
  • تقویت نقاط ضعف جوشکاری
  • به منظور حذف اکسید سطحی شات بلاست انجام می‌شود.
  • پس از آماده شدن سطح، رنگ آمیزی انجام می‌شود.
سوله تیر ورقی

مراحل ساخت سوله تیر ورقی

  • پس از تولید قطعات فولادی مورد نیاز، این قطعات فلزی توسط تریلرها به محل اجرای پروژه منتقل می‌شوند.
  • محل اجرای پروژه از پیش تسطیح شده و فونداسیون آن اجرا می‌شود.
  • در مرحله بعد قاب و ستون وال پست سوله بر روی فونداسیون نصب می‌شود.
  • در مرحله بعد ستون‌های بعدی دیواره و سقف بر روی ستون‌های اصلی نصب می‌شوند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره نحوه نصب ساندویچ پانل نیز به آدرس صفحه لینک شده مراجعه نمایید.
سوله تیر ورقی

مقایسه سوله تیر ورقی و خرپایی

  1. سازه‌های خرپایی معمولا با ورق‌های پروفیل با ضخامت حداکثر 4 میلی متر ساخته می‌شوند و به لحاظ وزنی بسیار سبک‌تر از سازه‌های تیر ورقی است.
  2. سازه‌های خرپایی با توجه به اینکه از ورق‌های آهنی با ضخامت کم بنا می‌شود مقاومت مکانیکی و رطوبتی بالایی بویژه در مناطق شرجی و سردخانه‌ها که میزان رطوبت در آن‌جا بالاست ندارد.
  3. طول عمر مفید سازه‌های خرپایی در این مناطق در حدود 15 سال است که در این مدت زمان نیز، نیازمند صرف هزینه‌های تعمیر و نگهداری مانند سندبلاست و رنگ است.
  4. علاوه بر این در سازه‌های خرپایی به دلیل مقاومت و وزن کم امکان نصب جرثقیل سقفی وجود ندارد.
  5. سوله تیر ورقی وزن بالاتری دارد و به فونداسیون و اعضای قوی‌تری نیاز دارد و برای اجرای دهانه‌های بلند مناسب نیست.

هزینه ساخت سوله تیر ورق

هزینه ساخت سوله به صورت وزنی و بر اساس کیلوگرم بر متر مربع تعیین می‌شود. فاکتورهای بسیاری مانند طراحی نقشه‎‌های شاپ، ارتفاع سوله، عرض دهانه، طول سوله و حتی شیب سقف بر روی وزن سوله تاثیرگذار است. برای دریافت اطلاعات بیشتر از قیمت نصب و اجرای سوله تیر ورقی از طریق شماره‌های موجود در سایت با ما در ارتباط باشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *